De mooiste vaargebieden in Friesland

Friesland bestaat bijna voor de helft uit water. Het is dus niet zo gek dat Friesland bekend staat om haar prachtige vaargebieden. Wij kunnen wel stellen dat de mooiste vaargebieden in Friesland te vinden zijn. Zo is Bootverhuur Hospes gevestigd in het ‘waterrijk hart’ van de provincie in de stad Sneek. Bekend om haar wereldberoemde Waterpoort, gezellige stadscentrum, vele bekende zeilwedstrijden en natuurlijk de Sneekweek. De vloot van Bootverhuur Hospes bestaat uit luxe motorboten en moderne zeiljachten welke te huur zijn voor een weekend, midweek of langere vakantie. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mooiste vaargebieden in Friesland? Lees dan snel hieronder verder.

Zuidwest-Friesland

''Varen op routes van smallere wateren en bezoek de karakteristieke steden''

We beginnen met Zuidwest-Friesland voor de mooiste vaargebieden in Friesland. Vanuit Sneek vaar je met een motorboot door het centrum van Sneek richting IJlst via de Geeuw. Geniet van de rust, ruimte en natuur. Je vaart vanaf IJlst over de Wymerts naar Bolsward langs rietkragen en kleine dorpjes en bruggen. De brugbediening is gratis en wordt deels op afstand geregel. Bezoek de gezellige stadjes, zoals Heeg en Workum, Bolsward en IJlst. Een route door Zuidwest-Friesland is prachtig en alles behalve saai. Ook de bijzondere fonteinen van de 11-fountainsroute liggen in de stadcentrums van deze gezellige steden.

De Alde Feanen

''De mooiste natuur van Friesland ontdekken''

Vanuit Sneek vaar je in een paar uren de prachtige route naar het nationale park De Alde Feanen. Onderweg kun je een stop in het watersportcentrum van Grou doen, met misschien een overnachting in de stadshaven. Het natuurgebied de Alde Feanen staat bekend om haar vele wilde vogels, kleine grazers en prachtige kronkelende vaarwegen. De route is geschikt voor motorboten en voor de echt intieme routes huur je in Earnewâld een kleine sloep of fluisterboot. 

Noord–Friesland en Groningen route

''De rust en de ruimte van Noord-Nederland ervaar je hier''

Vanuit Sneek vaar je naar Leeuwarden en bezoek je de culturele hoofdstad van Friesland. Een stad vol gezelligheid, musea en winkels. Vanuit Leeuwarden vaar je door naar Dokkum onderweg ontdek je al dat er veel ruimte en rust is, omdat je op sommige wegen niemand tegen komt. 
Aangekomen in Dokkum zoek je een ligplaats langs de markante dijk met Molens de Hoop en Zeldenrust.

Na één of twee overnachtingen vaar je door naar Noord Groningen / Lauwersoog en het vissersplaatsje Zoutkamp. Een prachtige route voor de echte natuurliefhebber. Je kunt vanuit Lauwersoog een trip boeken naar het Wad of prachtige wandelingen met gids maken. 
genoeg tijd om door te varen naar de stad Groningen? Dan bezoek je natuurlijk de jachthaven aan het Reitdiep of de Noorderhaven in het centrum. 

Via het Van Starkenborghkanaal vaar je weer richting Friesland langs het prachtige Alde Feanen gebied met overnachtingen in bijvoorbeeld Eernewoude en Grou. De laatste overnachting in Sneek aan een Marrekrite of in het centrum. Je bent vrij om te gaan en staan op het water. 

Varen in Dokkum
Zeilen door vaargebieden friesland

Zuid Friesland en Overijssel route

''Voor de ervaren schipper die Friesland op zijn duimpje kent en toe is aan wat anders''

Vanuit Sneek vaar je via het Sneekermeer/Joure en het Tjeukemeer richting Overijssel. Je vaart door de ruige natuur van de Weerribben en het natuurreservaat de Wieden. Onderweg overnacht je en doe je inkopen in Steenwijk en Blokzijl (bekend om haar oude zuiderzeehaven). Onderweg vaar je door veel smalle kanaaltjes en passeer je sluizen en bruggen. 

Via Steenwijk vaar je weer richting Friesland en bezoek je het sfeervolle vestingstadje Sloten waar je lekker kunt struinen door de straatjes en ontdek je de heerlijkste restaurants. Een prachtige route met volop actie onderweg. 

IJsselmeer zeilen

''Maak met een zeilboot de oversteek over het IJsselmeer voor een sportieve vaarvakantie''

De snelste route vanuit Bootverhuur Hospes naar het IJsselmeer is via het Prinses Margrietkanaal (staande mast route) naar Lemmer, in circa 3,5 uur vaar je al de sluizen uit. Plan je route goed en houd natuurlijk rekening met de weersvoorspellingen. De oversteek naar Medemblik of Enkhuizen is super leuk voor de echte zeiler die van ruimte en snelheid houdt. Een ervaren zeiler en een sportieve vakantie gepland? Zeil naar Den Oever en ga door de sluizen over de Waddenzee. Plan je route zorgvuldig en vaar naar bijvoorbeeld Texel en Terschelling. 

Zelf de mooiste vaargebieden in Friesland ontdekken?

Wil je graag zelf deze mooie vaargebieden in Friesland ontdekken? Bekijk dan eens onze goed onderhouden en veelzijdige verhuurvloot. Je hebt daarbij de keus uit motorboten en zeiljachten. Friesland ontdekken via hier water is inspirerend en erg rustgevend. Ga je als gezin met kinderen op vaarvakantie? Lees dan eens onze blog varen met kinderen. Hier staan handige tips in vermeld voor een geslaagde vaarvakantie. 

Zoek en boek eenvoudig online via onze website. Voor vragen kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.