Gastblog | Laatste trends en ontwikkelingen jachthavens

Een jachthaven is een haven waar mensen jachten of andere vaartuigen kunnen aanleggen tegen betaling. Dit kan zowel in als buiten het vaarseizoen. Hierbij wordt ook nog eens toezicht gehouden op de vaartuigen door de havenmeester. Naast de ligplekken zijn er vaak ook douches en toiletten aanwezig. Tegenwoordig krijgen jachthavens niet alleen steeds meer van dit soort faciliteiten, maar worden de havens ook slimmer en duurzamer.

Slimme sensoren

Een van de slimme ontwikkelingen bij jachthavens zijn slimme sensoren. Deze sensoren maken het mogelijk om de haven vanop afstand te controleren. Hiermee wordt de waterkwaliteit gemonitord, de levensduur van het asfalt verlengd en het strooien van zout in vorstperiodes efficiënter en duurzamer.

 

Slimme camera’s

Een andere slimme ontwikkeling zijn slimme camera’s. Deze camera’s houden een oogje in het zeil en maken het mogelijk om objecten zoals schepen te herkennen. Dit komt doordat de camera’s gebruik maken van artificiële intelligentie. Naast het in de gaten houden van de haven, hebben de slimme camera’s ook nog andere voordelen. Bijvoorbeeld het bieden van ondersteuning bij incidenten en het beheren van de ligplaatsen.

Door slimme camera’s te combineren met slimme hekwerken worden indringers van het havengebied gemakkelijker op afstand gehouden.

 

Faciliteiten

Tegenwoordig zijn jachthavens meer dan alleen parkeerplekken voor boten. Moderne jachthavens worden tegenwoordig namelijk vaak gezien als echte bestemmingslocaties. Je vindt er nu bijvoorbeeld zelfs horeca, winkels, kantoren, botenverhuur, makelaars en nog veel meer. Een moderne jachthaven is dus veel meer dan alleen een eenvoudige parkeerplek voor boten.

 

Duurzaamheid

Zoals eerder benoemd is duurzaamheid ook een aspect dat een steeds grotere rol gaat spelen in jachthavens. Daarom worden duurzame innovaties steeds vaker toegepast in jachthavens. Bijvoorbeeld zonne-energie. Zo implementeren jachthavens zonnepanelen op daken van gebouwen en drijvende systemen. Met deze zonne-energie kunnen zij vervolgens in hun energiebehoefte voorzien en besparen ze op energieverbruik.

 

Ook duurzaam afvalbeheer is een manier waarop jachthavens verduurzaamd worden. Dit wordt dan meestal gedaan door het gebruik van afvalscheidings- en recyclingprogramma’s. Hiermee worden de effecten op het milieu verminderd.

 

Er zijn nog veel andere manieren te benoemen waarop jachthavens verduurzaamd worden, maar het duurzaam waterbeheer is toch wel een belangrijk punt. Om de ecologische impact van jachthavens te verminderen worden namelijk waterbesparende maatregelen genomen. Denk hierbij aan waterbesparende kranen, het hergebruiken van regenwater en bewust watergebruik bevorderen bij bezoekers.

Jachthaven kopen

Ben jij nou geïnspireerd geraakt over de mogelijkheden binnen jachthavens? Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen jachthaven te kopen. Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaardij is een bedrijf dat onder andere jachthavens te koop aanbiedt. Zij zijn tot in detail gespecialiseerd in dit marktgebied en staan er dus voor open om jou hierbij te helpen. Dit betreft het gehele proces van het eerste gesprek tot en met de afhandeling bij de notaris. Van de Loosdrecht RBM staat erg goed bekend in zowel de wereld van de verblijfs- en dagrecreatieve sector als in die van de watersportgebonden exploitatiebedrijven.