Gastblog | Een binnenvaartschip kopen: wat je moet weten

Een binnenvaartschip is een schip die producten en goederen vervoert over wateren die onder binnenwater vallen. Dit zijn onder andere meren, kanalen en rivieren. Met een binnenvaartschip vaar je dus niet over zee, maar juist over de binnenwateren van een land. Hierdoor zijn de schepen vaak wat lichter, maar nog steeds kunnen ze lange afstanden maken. Ook zeeschepen kunnen over binnenwater komen, maar binnenwaterschepen zijn echt speciaal voor binnenwater. Wil je graag binnenkort een binnenvaartschip kopen? Lees dan dit artikel voor meer informatie.

Kosten en verbruik binnenvaartschip

Binnenvaartschepen zijn zeker te koop in Nederland. Als je wilt gaan werken als goederenvervoerder over binnenwater, dan is een binnenvaartschip aanschaffen aan te raden. Hier moet je wel een flinke spaarpot voor hebben. Als je namelijk een klein en oud schip koopt, kost het je al een paar tientallen duizenden euro’s. Een goed en nieuw schop is al snel een paar miljoen euro. Denk dus goed na over deze aanschaffing.

Het schip verbruikt namelijk ook veel tijdens het varen. Hoeveel dit is hangt af van de grootte en diepte van je schip, hoe snel deze vaart, welke lading je meeneemt en zelfs of de stroom van het water je mee zit of niet.

Verschillende soorten binnenvaartschepen

Van binnenvaartschepen zijn er verschillende soorten. Dat is goed om te weten voor je er een aanschaft. Elk schip heeft namelijk zijn eigen doel en voordelen. De bekendste soorten binnenvaartschepen zijn:

  • Beunschepen: in een beunschip zit een beun als laadruim. Hierin wordt zand, grind en stenen vervoert.
  • Droge lading schepen: hierin wordt droge lading, dus geen vloeistoflading, vervoerd. Droge lading kan bijvoorbeeld graan of ijzer zijn.
  • Duwboten en sleepboten: De naam zegt het eigenlijk al, deze boten duwen of slepen een lading voort.
  • Tankschepen: deze schepen vervoeren gassen, producten in poedervorm en vloeistoffen. Vaak zijn dit iets gevaarlijkere producten en hierdoor moeten de schepen extra veilig zijn.
  • Passagiersschepen: natuurlijk heb je ook binnenvaartschepen voor passagiers. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor een rondleiding of om mensen van de ene naar de andere kant te brengen.