Gastblog | 3 tips voor een duurzame vakantie

In het dagelijks leven zijn we allemaal bezig met duurzaamheid. We scheiden ons afval, eten minder vlees en hebben wellicht zonnepanelen op het dak liggen. Maar hoe zit het dan met op vakantie gaan? Dan kan niet duurzaam zijn, toch? Reizen naar een vakantiebestemming is niet per definitie duurzaam, maar dit betekent niet dat je het niet een stukje minder slecht voor het milieu kunt maken. Duurzaam reizen betekent dat je zo weinig mogelijk schade aanricht aan het milieu en een positieve bijdrage levert aan de lokale bevolking en de plaats die je bezoekt. Dit zijn 3 tips voor een duurzame vakantie.

1. Kies een milieuvriendelijke verblijfplaats

Bij een duurzame vakantie hoort een duurzame verblijfplaats. Het is beter om niet met het vliegtuig te reizen en voor bijvoorbeeld de trein te kiezen. Vliegtuigen zijn namelijk een van de grootste milieuvervuilers op de wereld. Maar we weten ook dat het niet altijd mogelijk is om met het openbaar vervoer te gaan.

Minder vliegen is goed, maar het is ook belangrijk om naar de duurzaamheid van de accommodatie te kijken. Er zijn hotels, campings en appartementen die zijn gerealiseerd zonder (te veel) schade aan te richten aan de natuur. Deze accommodaties gebruiken bijvoorbeeld hernieuwbare energie of bieden organisch en lokaal voedsel.

 

2. Verspil geen water

Thuis ben je misschien niet altijd even zuinig met water. We douchen het liefst lekker lang en laten de kraan nog wel eens onnodig aan staan. Dit kun je beter niet doen op vakantie. In veel landen is het water namelijk schaars. Dus douche niet te lang en verspil geen onnodig water. Daarnaast kun je ook je handdoeken meerdere dagen achter elkaar gebruiken. Dit scheelt het hotel of accommodatie namelijk veel wasjes. Het zijn simpele dingen, maar ze maken wel echt een verschil.

 

3. Ga zoveel mogelijk lopend op pad

Ben je met het vliegtuig naar het land van bestemming gereisd? Dan zou je de CO2 uitstoot een beetje kunnen compenseren door op locatie zoveel mogelijk lopend of fietsend op pad te gaan. Zo beperk je de schade aan het milieu. Neem goede wandelschoenen mee en pak voor kleine afstanden niet gelijk het openbaar vervoer.

UIteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden voor het creëren van een duurzame vakantie. Ook ecotoerisme wordt steeds populairder. Kies voor een milieuvriendelijke accommodatie en houd rekening met de lokale bevolking; dan reis jij straks een stukje duurzamer.