Wat te doen in Friesland?

Ga je binnenkort naar Friesland en vraag je, je af wat te doen in Friesland? Dan ben je hier aan het juiste adres voor een antwoord op die vraag. Als je aan Friesland denkt dan denk je aan varen, boten, bruggen, Elfstedentocht etc. Alleen als je een boot haar huren of een eigen boot hebt, wat is er dan nog meer te doen in Friesland? De uit-agenda van het toeristische punt ‘waterland van Friesland’ staat wekelijks vol met evenementen en activiteiten.

In Friesland is er het hele jaar door veel te beleven, de vele strandjes en recreatiegebieden zijn het gehele jaar geopend. Denk aan het Sneekermeer en de Potten, het strand van Makkum of Koudum, de recreatiegebieden aan het Heegermeer en de Fluessen, Slotermeer of Tjeukemeer bieden zowel ruimte en plezier aan het water de gevestigde horecazaken zorgen voor een goed broodje, snack of heerlijk uitgebreide maaltijd. We vertellen je hieronder in deze blog graag meer over wat te doen in Friesland met gouden tips

Fietsverhuur

In vrijwel iedere stad met fietsenwinkel vind je wel een fietsverhuur zo kun je als je wat langere tijd met de boot in een plaats verblijft de omgeving verkennen op de fiets. Bij de grotere jachthavens met campings vind je vaak ook een fietsverhuur. 

Bootverhuur

Daarvoor ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres. Heb je geen eigen boot, maar wil je Friesland wel vanaf het water ontdekken? Dan kun je bij ons terecht voor het huren van een motorboot of zeilboot. Een unieke beleving op het water en om te genieten van de natuur en bezienswaardigheden.

Sup verhuur

In de grotere steden van Friesland zoals Sneek, Akkrum en Leeuwarden vind je ook sup-verhuurders. Hoe leuk is het om het water vanaf de sup te verkennen. Op de allerleukste plekjes te komen en ook nog eens sportief bezig te zijn! 

Activiteiten in Friesland
Fietsen in Friesland

Evenementen in Friesland

Wil je Friesland echt gaan ontdekken? Dan kun je natuurlijk de meerdere evenementen die er plaatsvinden in een jaar niet overslaan. Geniet van een hapje, drankje, leuke muziek en natuurlijk de gezelligheid. We hebben hieronder een aantal bekende evenementen in Friesland voor je verzameld.

Heegspanning op Hemelvaartsdag 

Jaarlijks terugkerend evenement ‘Heegspanning’ een cultureel en muzikaal evenement in het gezellige centrum van watersport stad Heeg met alle activiteiten op loopafstand van havens te bereiken. 

Kleintje Sneekweek 

Watersport evenement met zeilwedstrijden en veel gezelligheid op het Sneekermeer met als startpunt het starteiland in het Sneekermeer. In de binnenstad van Sneek worden dit weekend ook veel muzikale activiteiten georganiseerd.  

Lemmer Ahoy 

In het Hemelvaartsweekend vindt tevens Lemmer Ahoy plaats in 2022 de 38e editie van dit zeilevenement met een wel heel gezellig (en druk) stadcentrum Lemmer!

Skûtsjesilen 

In Juli en augustus vinden jaarlijkse de zeilwedstrijden ‘Skûtsjesilen’ plaats. Vanaf de kade een fantastische ervaring om de oude platbodems te zien strijden om de winst. De bemanning met elk hun taak aan boord van de Skûtsjes, de sfeer en het vertier rondom die spektakel maakt het een evenement om niet te willen missen.

Sneekweek jaarlijks 1e week van augustus

Wie Sneek zegt, zegt Sneekweek, toch? Het wereldberoemde watersport evenement viert in 2022 haar 85e jubileum! Het evenement bestaat natuurlijk uit (zeil)wedstrijden, en andere watersport activiteiten vanaf het Sneekermeer. In het stadcentrum is het volop feest met braderie, kermis en gezellige terrassen, cultuur en straattheater voor jong en oud. Wat te doen in Friesland? Bezoek de Sneekweek!  

Visserijdagen in Harlingen (augustus) en Lemmer (juni) 

Ieder jaar worden er in de vissershaven van Harlingen Lemmer de visserijdagen georganiseerd. Met veel demonstraties, (shanty)koren en muziekoptredens en gezelligheid van de vele horecagelegenheden.

Het hele jaar door is er van alles te doen in Friesland, bezoek een museum of ga struinen in de prachtige natuur. 

Bezienswaardigheden Friesland
Evenementen Friesland

Natuur in Friesland

Ben je een echte natuurliefhebber en wil je graag de Friese natuur ontdekken? Dan zijn tips natuurlijk altijd welkom. Wij hebben daarom de mooiste natuurgebieden en plekjes voor je verzameld. Je vindt ze hieronder.

Gaasterland

In zuidwest Friesland vind je het prachtige natuurgebied Gaasterland. Landerijen en bossen ontmoeten elkaar. Prachtige tochten te voet, of op de fiets met de boot bereik je de havens van Balk en Sloten aan het Slotermeer. Huur een fiets of ga te voet en ontdek dit prachtige natuurgebied.  

De Alde Feanen 

Talrijke activiteiten het hele jaar door, wandelen, kajakken, fietsen, natuur en cultuur ontmoeten elkaar in dit prachtige oude venen gebied. 

Bezoek het kameleondorp (30 april -30 oktober geopend)

Een in- en outdoor attractie voor kinderen en ouders e/o grootouders. Volop waterpret, speelmogelijkheden met een authentieke slag naar de verhalen van ‘de Kameleon’. Super leuk om naar toe te gaan met kinderen.

Scheepvaartmuseum in Sneek

Het allerleukste museum in Sneek voor jong en oud! Scheepvaartmuseum met veel interactieve speel/spellen voor de kinderen, informatie over de oude scheepvaart in Friesland en op loopafstand vanaf Bootverhuur Hospes te bereiken. 

Kunst – galerieën en musea 

In de veel stadcentrums in Friesland vind je wel een kunstgalerie, atelier of kunstmuseum. Ook bij minder mooi weer een reden om erop uit te gaan in een van de gezellige centrums in Friesland.

Zoals je kunt lezen is er veel te beleven in Friesland en hoef je, je absoluut niet te vervelen. Met bovenstaande tips maak jij een onvergetelijke tijd aan je bezoek in Friesland.