Varen over de Friese meren

Wie aan varen denkt, denkt natuurlijk aan Friesland. De provincie Friesland kent de meest toegankelijke en bevaarbare meren van Nederland. Als je wilt varen over de Friese meren dan kies je voor uitgestrekte natuur, vele vaarwegen en verschillende meren om te ontdekken. Huur een motorboot of zeilboot en ontdek Friesland vanaf het water. Met een motorboot heb je als voordeel dat bijna alle vaarwegen toegankelijk zijn. Met een zeilboot moet je rekening houden met doorvaarthoogten en bruggen onderweg.

In Zuidwest Friesland heb je de merenroute die een ieder wel eens gevaren zou moeten hebben. Je kunt deze route varen in een week, maar ook langer. Trek er meer tijd voor uit door bijvoorbeeld meerdere dagen te overnachten in een plaats die je aanspreekt. We vertellen je in deze blog graag meer over varen over de Friese meren. Lees voor meer informatie en tips hieronder verder.

Meren ontdekken in Friesland

De mooiste Friese meren bereik je met deze route geschikt voor motorboten en (deels) voor zeilboten. Hieronder hebben wij alvast de route voor je uitgestippeld.

Start bij Bootverhuur Hospes in Sneek (watersport centrum van Friesland), door het centrum vaar je naar IJlst.
Via IJlst maak je een mooie tocht naar/langs Bolsward
Vanuit Bolsward vertrek je naar Workum, onderweg de prachtige Oudegaasterbrekken, en Gaastmeer. Kies maar uit waar je wilt liggen plek genoeg!
Via het Heegermeer/de Fluessen naar Heeg, kies een overnachting in de watersportstad Heeg.
Via Heeg een tocht over de Fluessen langs Koudum naar Stavoren, en maak met een zeilboot de uittocht het IJsselmeer op.
Via de Fluessen langs Woudsend naar het prachtige Slotermeer, waar veel zeilwedstrijden worden gevaren. Overnachten in Slooten is een aanrader.
Via de Brekken naar Lemmer door naar het Tjeukemeer, een uitgestrekt meer met veel mooie (Marrekrite) eilandjes.
Vanaf het Tjeukemeer naar Langweer e/o Joure
Om vervolgens af te sluiten met het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen naar thuisbasis in Sneek.

Via bovenstaande routeplan kun je de mooiste meren van Friesland ontdekken. Verschillende plaatjes kom je tijdens de reis tegen en je kunt genieten van al het moois. Als je binnenkort een tocht gaat maken met bijvoorbeeld de Cabin Langenberg motorboot, of één van onze Linssen Grand Sturdy motorjachten, dan is deze route een echte aanrader.

Vaarvakantie Friesland

De Friese meren ontdekken kan natuurlijk ook in combinatie met een vakantie. Wij merken dat er steeds meer vraag en behoefte is aan een vaarvakantie in Friesland. Naast een motorboot is het ook mogelijk om een zeilboot voor een zeilvakantie bij ons te huren. Huur dan een zeilboot, zoals de luxe Dehler 32, Beneteau 31 of Dufour 30. Alle schepen in de vloot hebben een geringe diepgang (max. 1.35 diepgang), zodat alle meren bevaarbaar zijn.

Bij Bootverhuur Hospes wordt varen over de Friese meren een moment dat je niet snel zult vergeten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.