Top 10 vaarroutes in Friesland

Wanneer het mooie weer in aantocht is kan varen natuurlijk niet ontbreken. Of dit nu is met een sportieve zeilboot of een luxe motorboot, de top 10 vaarroutes in Friesland zijn adembenemend mooi. Voor toeristen een hele leuke en fijne manier om Friesland te ontdekken. Natuurlijk ook voor de Friezen zelf is het zeker de moeite waard om met een boot op ontdekking te gaan. Er is vast wel een route die je nog niet kent. Maak er een fijne vakantie van.

Benieuwd naar de top 10 vaarroutes in Friesland om zelf te gaan varen? Ontdek dan hieronder onze top 10 vaarroutes. 

1: Elfsteden vaarroute

De Elfsteden route in Friesland is natuurlijk een hele bekende. Bij ijs kan deze geschaatst worden, maar bij mooi weer kun je de route per boot afleggen. De route kan gestart worden in Sneek en ook eindigen in Sneek. Deze route is perfect voor de ervaren motorbootvaarder. Kies een motorboot met lage doorvaarthoogte (2.50 meter) in verband met de vele vaste bruggen die deze route kent. Het is een lange route voor een vakantie van minimaal 1 week of langer.

2: Middelseeroute

Het Friese landschap én het water ervaren? Dan is de Middelseeroute een perfecte optie. Voor een groot gedeelte gaat deze route door Zuidwest-Friesland. De route kun je starten vanaf de haven van Bootverhuur Hospes. Direct om de hoek via de Dompsluis de Swette op richting Leeuwarden. Je vaart langs eeuwenoude dorpen met onderweg veel aanlegmogelijkheden. Geniet van de gezellige (kleine) stadscentrums en ontdek de pareltjes van Friesland vanaf het water. Deze route is alleen geschikt voor motorboten tot een doorvaarthoogte van 2.46 meter.

3: Turfroute

De Turfroute is een route door het prachtige bosrijke gebied van Oost-Friesland en Drenthe en Overijsel. Deze vaarroute is zeer uitgebreid en vooral geschikt voor gevorderden op het water. Vanaf Sneek vaar je naar Akkrum waar je de route oppakt in de eigen gewenste richting. De lange Turfroute is in verband met de vele sluizen niet het gehele jaar toegankelijk, bereid de route dan ook goed voor.

4: Kleiroute

Wanneer je kiest voor de Kleiroute dan wordt dat een mooie tocht. Denk aan een rustig weekendje met de motorboot via diverse nostalgische plaatsen in Noordwest-Friesland. Al varend kun je genieten van de prachtige natuur en de gezelligheid van de stadscentrums die je onderweg aandoet. Ook zijn er diverse plaatsjes om aan te leggen en daar te genieten van de voorzieningen. Deze route is alleen toegankelijk voor motorboten tot 2.50 meter doorvaarhoogte.

5: Woudaaproute

Wil je een heerlijke vaarvakantie met de kinderen en onderweg genieten van leuke activiteiten? Dan is de Woudaaproute de perfecte vaarroute voor een vaarvakantie met de kinderen. Het is een ware ontdekkingsreis voor het hele gezin. Deze route is uit te breiden naar andere plaatsen afhankelijk van de duur van jullie vakantie.

6: Staande Mast Route (SMR) Noord-Nederland

De SMR door Noord-Nederland is zeer geschikt om te varen met een zeilboot. Via deze route bereik je zonder problemen de grote meren van Noord Nederland. Deze route is perfect voor de zeilvakantie vanuit Sneek via Lemmer naar het IJsselmeer, het Markermeer of de route om de oversteek te maken naar de Hanzesteden van Noord Holland. Deze route is tevens de hoofdvaarweg van de beroepsvaart, houdt hier dus rekening mee.

7: Route naar Nationaal Park de Alde Feanen

De beste manier om het Nationaal Park de Alde Feanen te ontdekken is toch echt op het water. Petgaten, smalle slootjes, meertjes, brede kanalen zijn allemaal met elkaar verbonden tot één groot vaargebied. Dit vaargebied is erg geschikt voor de rustzoeker en natuurliefhebbers. Een walhalla voor als je houdt van wild spotten of vogels. Voor een weekendje, midweek of langer kunt je je absoluut vermaken door te gaan varen naar de Alde Feanen. Vanuit Sneek vaar je naar Grou, daarna naar Earnewoude. Tip; de restaurants in deze omgeving zijn aan te bevelen!

8: Rondje Súd-West Friesland (weekend of midweek)

De vaarroute Súd-West Friesland gaat over de Brekken en de kleinere vaarten zoals de Wymerts tussen Bolsward en IJlst. Een zeer mooie route om te varen met de rietkragen, langs kleine dorpjes en bruggen. Zo vaar je onder andere langs Heeg en de steden Workum, Bolsward en IJlst. Een leuke route om te onthaasten tijdens een weekendje weg in Friesland.

9: Vaarroute Stiekem over het IJsselmeer

De vaarroute Stiekem over het IJsselmeer is een mooie route over, je raadt het al, het IJsselmeer. Een uniek stukje Nederland en perfect om te bezeilen met een sportieve zeilboot. Stiekem over het IJsselmeer is een geschikte route voor wie (op de motor) varen en het zeilen graag wil afwisselen. Een sportieve trip naar het IJsselmeer is voor zeilers het ultieme genieten! Houd de wind- en weersvoorspellingen in de gaten met bijvoorbeeld de apps van Buienradar en Windfinder én vergeet de KNRM helpt app niet te downloaden.

10. Route naar Nationaal Park de Weerribben

Deze route is erg geschikt om te varen met een motorboot. Echter wel voor gevorderden en langere vakanties. Voor de echte waterliefhebbers loont het om Nationaal Park de Weerribben per boot te gaan ontdekken. Een omgeving met prachtige natuur en de perfecte plek voor een mooie vaarroute. Bezoek de wereldberoemde steden als Giethoorn en Zwartsluis. Vanuit Sneek vaar je tijdens jullie vakantie deze prachtige route in minimaal 1 week.

Heb je al een ultieme favoriete vaarroute uit onze top 10 vaarroutes in Friesland? Voor vragen over een bepaalde route en het huren van een motorboot of zeilboot? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag bij het maken van jullie keuze!