Gastblog | Mijn boot is gezonken: dit moet je doen

Staat je oude boot half onder water? Of is deze volgelopen met regenwater? Een gezonken boot is natuurlijk de nachtmerrie van iedere booteigenaar, maar toch kan het zomaar gebeuren. Een boot kan door achterstallig onderhoud al snel tekenen van verouderingen vertonen. En dan hebben we het over afbladderend hout, groene aanslag en gaten in de romp. Water vindt zijn weg eenvoudig naar binnen met een zinkend schip als gevolg. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen als je boot is gezonken.
Wanneer zinkt een boot?
Een boot zinkt natuurlijk niet zomaar. In Nederland zijn er steeds meer oude pleziervaartuigen. Deze worden niet meer gebruikt en blijven dagen, maanden of zelfs jaren liggen aan de waterkant. Natuurlijk hartstikke zonde, want deze bootjes kunnen in de meeste gevallen een tweede leven krijgen. Als een schip een lange tijd niet gebruikt wordt en geen onderhoud krijgt, zal deze snel verouderen. Er ontstaan gaten in de romp en water stroomt langzaam naar binnen. Uiteindelijk zinkt de boot en kunnen er schadelijke stoffen in het water lekken.
Voorkom een hoge boete
Als je schip op het punt van zinken staat of al is gezonken, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk uit het water te halen. Er kunnen namelijk motor- en accuvloeistoffen uit de gezonken boot in het water lekken. Zoals je je wel kunt voorstellen is dit ontzettend schadelijk voor de omgeving, maar ook voor de dieren die in het water leven. Aangezien je een kleine milieuramp veroorzaakt, worden er hoge boetes uitgedeeld door de gemeente. Bovendien betaal je vaak ook nog voor het opruimen en deze kosten kunnen hoog oplopen. Dus ligt je schip onderwater? Haal deze dan zo snel mogelijk uit het water en voorkom een hoge boete.
Laat je boot opruimen voordat het te laat is
Merk je dat je boot steeds meer onderhoud nodig heeft, maar heb je hier eigenlijk helemaal geen tijd voor? Naast onderhoudskosten horen er stallings- en verzekeringskosten bij een schip. Als je het bootje toch niet meer gebruikt, is het zonde om deze kosten te blijven betalen. Laat je sloep, zeilboot of ander bootje niet liggen aan de waterkant, maar laat deze opruimen door een professioneel sloopbedrijf. Een bootsloperij komt je schip hozen, lichten en bergen en geeft je oude geliefde vaartuig vaak ook nog een tweede leven. Een oude boot opruimen was nog nooit zo makkelijk!