Gastblog | Kan ik beter een boot huren of kopen?

Heerlijk bootje varen, wie houdt er niet van? Of het nu een dagje varen is in Friesland, of een onvergetelijke cruise richting Zuid Europa of misschien wel naar Noorwegen: op het water dobberen heeft altijd iets magisch.

Een boot huren of kopen? Veel watersportliefhebbers stellen zichzelf vroeg of laat deze vraag. Bent u daar een van? In deze blog leest u handige tips en adviezen of u beter een boot kunt aanschaffen of dat u er beter af en toe een kunt huren wanneer u zin in een vaartocht heeft.  Er zijn drie factoren die een belangrijke rol spelen bij dit vraagstuk, namelijk: de praktische, de financiële en de emotionele factor.

Deze factoren worden een voor een behandeld. Zonder de zeilers te kort te willen doen, gebruik ik in de berekening een motorboot als voorbeeld. Hoewel zeilen en motorboot varen niet te vergelijken is, geldt voor de afweging 'boot kopen of huren', dat je met nagenoeg dezelfde factoren te maken hebt.

De praktische factor

Een boot huren is praktischer omdat je geen ligplaats nodig hebt. Al woon je in de buurt van een jachthaven, dan kun je nog gerust voor twee jaar op een wachtlijst voor een ligplaats terechtkomen. Ben je graag zuinig op je spullen - dus ook op je boot - bedenk dan dat het goed is om je boot regelmatig uit het water te laten takelen om hem onder de waterlijn te verven. Ook dit moet je regelen. En over verven gesproken, als je niet graag een aantal weekenden schurend en klussend doorbrengt dan is het huren van een boot zeker praktischer.

Nog een argument om een boot te huren is de variatie. Je bepaalt zelf waar je een boot huurt en welke boot je huurt. Die mooie vaart bij je woonplaats wordt misschien na drie keer varen een beetje eentonig. Voor de aspirant-kopers is het huren van verschillende boten overigens een mooie manier om je voorkeur voor een type boot te ontwikkelen.

Heb je een boot gekocht dan heb je het zelf voor het zeggen. Ben je het type dat alleen het water opgaat als het zonnetje in het wateroppervlak spiegelt? Je kunt 's ochtends besluiten dat je die dag lekker het water op gaat. Huur je een jacht, dan doe je er namelijk verstandig aan op tijd te boeken, want als het mooi weer is, wil iedereen graag een dagje het water op. Hierover gesproken, veel verhuurders bieden geen dagverhuur aan, in het hoogseizoen is het ook vaak niet mogelijk om voor een weekend te huren.

De financiƫle factor

Naast de praktische kant speelt de financiële kant van het verhaal een belangrijke rol. Is een boot huren voordeliger, of een boot kopen? Een eenvoudig antwoord ontbreekt, want ook dit hangt weer van een aantal factoren af. Hoe vaak maak je gebruik van je boot, moet je ervoor lenen? Koop je nieuw of gebruikt? Heb je een eigen ligplaats voor de deur of niet?
 
Huren

In onze berekening gaan we er vanuit dat je - als watersportliefhebber - vier weken per jaar op het water doorbrengt. Volgens onderzoek varen booteigenaren namelijk gemiddeld 28 dagen per jaar. We huren een Tjeukemeerkruiser (5 slaapplaatsen) voor twee weken in het hoogseizoen en twee weken in het voorseizoen. Kosten: ca. 3.200 euro. Tot zover het simpele gedeelte van deze vergelijking.
 
Kopen

Voor deze tweedehands boot betaal je ca. 30.000 euro (bouwjaar 1974). Om dit bedrag om te rekenen naar lasten per jaar moeten we met de volgende kosten rekening houden: onderhoudskosten, verzekeringskosten, liggeld kosten, 'huishoudelijke kosten', afschrijvingskosten én kosten van een eventuele lening of kosten van renteverlies. Denk bij huishoudelijke kosten aan je 'uitzet', die kosten zijn misschien verwaarloosbaar, maar als je huurt, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. De afschrijvingskosten en de aanschafkosten ligt ik kort toe.
 
Afschrijvingskosten

Hoeveel een boot afschrijft is afhankelijk van leeftijd, populariteit en onderhoud. Op internet is de volgende vuistregel te vinden: 1e jaar 10%, 2e jaar 7%, 3e jaar 4%, 4e jaar 3%, 5e jaar 2%, ouder dan jaar 1 a 2% per jaar. Een tweedehands boot die populair én goed onderhouden is kan na een aantal jaar zelfs geld opleveren.

De emotionele factor

We hebben het nu alleen nog maar over rationele argumenten gehad, maar emotie speelt een niet te onderschatten rol in het keuzeproces van de mens. En dat geldt ook voor de watersportliefhebbende mens. Een eigen boot staat voor de een voor vrijheid, avontuur, een beetje status of zelfs 'a way of life'. Voor de ander staat het voor gebondenheid aan het vaargebied en in de weekenden schuren en verven.

Nu u weet welke factoren een rol spelen, bent u beter in staat een afgewogen besluit te nemen. Maar wat u ook besluit, ik wens u veel vaarplezier!